11. "We have a lift-off" eli paketeista koneeksi

by 0.04 0 kommenttia
Pikku joulu. Herään aamun sarastukseen. Talo on hiljainen, muut nukkuvat. Ulkona on valoisaa, vaikka aurinko ei ole vielä noussut. Maassa on hanki kuin joulukuussa.

Eilen illalla avattiin paketteja, jotka lojuvat nyt olohuoneen pöydällä. Paketeissa olleet komponentit päätyivät pc-kotelon sisälle. Nyt uudella koneella voi jo vaikka kirjoittaa tämän blogitekstin.

Kuva: Annu Lius

Loppujen lopuksi koneen kasaaminen ei ollut vaikeaa, hiukan työlästä vain. Viisi tuntia meni kahden hengen asennusporukalta plus yksi siihen, että piti käydä kaupassa.

Monitorin mukana tuli nimittäin vain VGA-johto, ja näytönohjain halusi DVI:n. Onneksi lähimarket oli auki vielä kymmeneltä lauantai-iltana ja onneksi sieltä löytyi tämä DVI-HDMI, jolla päästiin jatkamaan.

Käyttöjärjestelmän asennus-USBin teko onnistui näppärästi, kun oli sellainen pc, johon sai asentaa tarvittavan ohjelman. Valmis tikku pöytäkoneeseen kiinni ja käynnistys... enpä ole koskaan ennen riehaantunut samalla tavalla Windows-logon näkemisestä! Tunnelma oli katossa kuin avaruusraketin laukaisun onnistuttua.

Jos sinulla on Windows 10:n asennus edessä, älä tee helppoa asennusta, vaan valitse aina kun mahdollista vaihtoehto "Mukauta". Asennuksessa on monia kohtia, joissa Microsoft haluaa itselleen luvan nähdä mm. käyttäjätiedot ja selailuhistoriat. Ne pystyy klikkaamaan pois mukautetussa asennuksessa.

Vaan miten saada nettiyhteys toimimaan? Tässä vaiheessa aivo löi tyhjää, kunnes minua valistettiin laiteajureista. Rauta ja käyttis eivät tiedä eivätkä osaa kysellä komponenttien erityispiirteitä, vaan käyttäjän tulee löytää tarpeelliset ajurit.

Olin kuvitellut, että käyttiksen asennuksen jälkeen päästään lataamaan käyttösoftaa. Ensin siis vielä yksi samba asennusta. Kun uudessa koneessa ei ole dvd-asemaa, hetki piti ihmetellä miten emolevyn mukana tullutta päivityslevyä pyörittäisi. Onneksi sattui olemaan Macbook Prosta yli jäänyt, ulkoiseen koteloon siirtämäni dvd-asema. Seuraavaksi sambattiin emolevyn ajurien päivitysohjelman tahtiin. Ynnä muuta. Sen jälkeen kertosäkeenä lisää ajuripäivityksiä. Ja lisää tarjouksia tyyliin "asenna Norton samalla."

Kun pääsimme nettiin saakka, lisää päivityksiä. Miksi ihmeessä netistä päivitystä hakiessa ei automaattisesti saa uusinta, vaan täytyy hakea jokin päivitysohjelma tai peruspäivitysversio, joka sitten hakee verkosta sitä bränikkää tavaraa? Tai ohjelmaa ladatessa saa automaattisesti uusinta versiota? Kummallista.

Joka tapauksessa loppu hyvin, kaikki hyvin. Nyky-pc:n sisukset ovat paljon selkeämmät kuin joskus lapsille vuosituhannen alussa asennetussa. Siltä ajalta on kyllä tuttuja muutamat älyttömät liitintyypit, joiden kanssa nakkisormet joutuivat balettitunnille.

Avast, Adblocker, Chrome ynnä muut kilkkeet levylle, ja lopuksi myös Steam, ja jo Macille hankkimani Cities: Skylines. Ilta siihen meni, mutta kone pyörii hyvin ensi yrittämällä. Paitsi takatuuletin, joka ei tee mitään. Pitää vielä avata ja katsoa onko jokin piuha kytkemättä.

Yhden asian tekisin toisin. Verkkokaupan LVLup näppis-hiiri-headset-paketti on ei vaikuta olevan mistään kotoisin, enkä suosittele laittamaan pennejä siihen, vaikka halpa onkin.

Pikku joulupäivä. Tänään tulevat kaikki lapset kotiin. Syömme englanninlakua ja pelailemme. Ainoa ero, että nyt se olen minä eikä lapset, jolla on pelikone.

Esko Lius

Developer

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti