101. Aikuisten ensipelit: herkkää animemaailmaa ja kaupungin kehittämistä

by 8.18 0 kommenttia
Ori on pieni valkoinen taikametsän olento, joka joutui suuressa myrskyssä eroon suuresta alkupuusta. Orin pelastaa hyväntahtoinen mielikuvitusolento Naru. Siitä alkaa Orin seikkailu takaisin kotiin.

Kun Ori eksyi, hänet löysi Narun lisäksi myös kaksi pc-pelaamista aloittelevaa aikuista.

Me olemme vähän kuin Ori: ei käsitystä minne kurkistaa ja mitä kokeilla. Jonnekin pitäisi päästä. Ihmeen vähän olemme löytäneet netistä vinkkejä aikuisille, jotka haluavat aloittaa pelaamisen. Ainakin pitäisi tietää lajityyppi, joka kiinnostaa.

Meidän listauksemme on enemmänkin poissulkevaa: ei räiskintää, ei korkeaa oppimiskynnystä, ei mitään mikä vaatisi omistautumista ja velvollisuuksia, eikä mitään missä on pakko olla nopea.

Ori ohdakkeen ja keinun välissä.
Ori and the Blind Forest on tarinallinen seikkailu kauniisti maalatussa ympäristössä. Myös äänimaisema ja taustamusiikit ovat onnistuneita.

Pohjimmiltaan kyseessä on tasohyppely, mutta kyllä se on pitänyt meitä otteessaan jo pari iltaa. Olemme pelanneet 3-4 tuntia emmekä ole edenneet ensimmäisen tason puoliväliä pidemmälle. Paljon on opittu ongelmanratkaisua ja sorminäppäryyttä, mutta on tässä urakkaa aloittelijoille, ihan kuin pikku Orillakin on.

Kun hankkii pelin kakkosversion, saa tämän ykkösen kaupan päälle. Olemme siis edenneet vasta ensimmäisen osan puoliväliin.

*   *   *

Naapurissa haisee, olisiko joku siellä kuollut?

Cities: Skylines on toinen peli, joka on pitänyt minua otteessaan. Se on tuttu jo muutaman vuoden takaa, jolloin pelasin sitä Macillä. 1990-luvun lopulla innostuin SimCity 2000:sta. C:S on varsin suoraviivaisesti sen perillinen.

Minun "Vantaani" rakentuu: pieni joki, moottoriteitä ja lähiöitä.
Kyseessä on siis kaupungin rakentamisen ja hallinnoinnin simulaatio. Kun siihen sitten tuodaan konkreettisia huolenaiheita kuten naapurista nouseva lemu huonosti järjestetyn terveydenhoidon vuoksi, alkaa kummasti tuntua, ettei pyöritellä vain numeroita tai rakennuksia, vaan ollaan mukana ihmisten elämässä.

Kuten Osmo Soininvaara & kumppanit sanovat, SimCity-kaupungin hallinta on hyvä peruskurssi myös poliitikoksi aikoville.

Cities: Skylinesin erityisvahvuus on pelaajakunnan tekemät lisäkartat ja modit. Steamistä on ladattavissa pelimaastoksi esimerkiksi Helsinki, ja suomalaisia rakennuksia löytyy Eduskunnasta K-markettiin. Esimerkiksi vanhin lapsemme rakentaa stadia oikea kartta ja omat kokemukset ohjenuorana. Eilen tavatessamme Annankadulla hän naurahti, että tuntuu erikoiselta kulkea keskustassa, ihan kuin omassa pelimaailmassa kävelisi.

Ensimmäiset pelit on siis korkattu ja koukkuunkin jo jääty. Piti ihan pakottautua lopettamaan aamulla kello neljä, kun töihinlähtöä varten kello oli soimassa puoli seitsemän.

Esko Lius

Developer

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti